Principală » 2013 » Februarie » 22 » Prevenirea si combaterea abuzului in Suedia
7:21 PM
Prevenirea si combaterea abuzului in Suedia
Suedia are 290 de municipalitati, cu una sau mai multe administratii publice responsabile de bunastarea sociala, in special de serviciile sociale si scoli. La nivel regional exista 25 de judete responsabile cu serviciile de sanatate.
Exista si o autoritate nationala pentru sanatate si bunastare la nivel central, responsabila cu stabilirea politicilor si ghidurilor necesare municipalitatilor in vederea asigurarii acelorasi servicii tuturor cetatenilor.Mai mult decat atat, institutia centrala are rolul de a stimula dezvoltarea serviciilor oferite de catre municipalitati dar si de a superviza si controla modul in care isi indeplinesc obligatiile fata de cetateni. In indeplinirea obligatiilor ce le revin si in vederea imbunatatirii activitatii, municipalitatile si judetele formeaza federatii regionale.
Suedia poate fi considerata un model de buna practica in ceea ce priveste promovarea unei noi legi precum si in lupta impotriva abuzului si neglijarii.
Masurile adoptate in acest sens au fost:
-A initiat si finantat campanii de informare pe posturile de televiziune si prin alte mijloace mass media;
-A printat mesaje pe cutiile de lapte si a elaborat brosuri numite "Poti creste cu succes copiii fara sa ii palmuiesti sau lovesti?” care au fost distribuite tuturor gospodariilor cu copii si traduse in engleza, germana, franceza, spaniola si alte limbi straine;
-Au fost asigurate servicii privind educarea/suportul parintilor. Cuplurile care urmeaza sa devina parinti participa la grupuri de educatie parentala in clinici pentru mama si copil unde se discuta aspecte privind educarea copilului si pedepsele corporale.
-Multe municipalitati au infiintat centre familiale oferind sub acelasi acoperis consiliere sociala, servicii medicale pentru copii, consiliere medicala dar si un spatiu pentru parinti si copii unde pot petrece timpul liber, parintii socializand intre ei, in timp ce copiii se joaca. In astfel de centre pot fi gasite moase, asistente medicale specializate in pediatrie, medici pediatri, cadre didactice specializate in lucrul cu prescolarii, asistenti sociali, psihologi si uneori chiar si bilbiotecari.
-Guvernul in colaborare cu o fundatie au elaborat o brosura continand informatii utile profesionistilor din sanatate, serviciile sociale si scoli, pentru identificarea timpurie a copiilor victime ale abuzului si neglijarii, iar fundatia s-a ocupat de distributia acestor brosuri la conferintele regionale.
-Guvernul a stabilit in responsabilitatea Institutiei Avocatul Copiilor elaborarea unei brosuri privind drepturile copiilor si distribuirea acesteia parintilor;
-A fost finantat de catre guvern un proiect pilot pentru prevenirea violentei asupra copilului derulat de catre Spitalul Universitar Karolinska si consiliul local al orasului Stockholm.
-Toti parintii au primit o carte intitulata "A trai cu copiii” scrisa de 2 medici pediatri care abordeaza pe langa problemele de sanatate si ingrijirea copilului si prevederi ale Conventiei Internationale privind Drepturile Copilului. Un capitol intreg, numit "Niciodata violenta”, este dedicat legislatiei privind interzicerea pedepselor corporale, bazele si strategiile educarii copiilor fara a folosi metode violente.
-Oferta bogata a institutiilor de invatamant prescolar contribuie de asemenea la prevenirea abuzului si neglijentei asupra copilului, acesta petrecand un timp bine organizat in astfel de institutii, in mijlocul copiilor de aceiasi varsta. Statisticile au aratat ca aproape 90% din numarul total al copiilor intre 1-5 ani isi petrec o mare parte din zi in aceste servicii.
-La nivel central a fost infiintat un website unde parintii si copiii primesc suport si sfaturi rapid si eficient, parintii de adolescenti de exemplu putand solicita sprijin in abordarea propriului copil in situatii specifice.

sursa informatiilor

Vizualizări: 103 | Adăugat de: Gina | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0