Principală » Fişiere » Fişierele mele

Asistentul social si psihologul, cei doi specialisti care pot ajuta copilul
2013-01-29, 5:04 PM
Copiii aflati in situatii de vulnerabilitate pentru care se vor face aceste sesizari vor beneficia, din momentul inregistrarii respectivei sesizari, de serviciile a doua categorii de specialisti: asistentul social si psihologul.

Asistentul social se ocupa in principal cu recuperarea si (re)integrarea psiho-sociala si profesionala a persoanelor cu probleme speciale: deficiente psihice si/sau fizice, comportament antisocial (delicventa), probleme sociale diverse. Acest specialist desfasoara o activitate complexa si variata: analizeaza situatia copilului si a familiei sale, acorda consultatii privind drepturile si obligatiile asistatilor, colaboreaza cu institutii sau organizatii care au obiective similare, participa la elaborarea metodelor si tehnicilor de lucru, propune masuri de ajutorare sau recuperare. Munca sa efectiva se traduce, in termeni mai simpli, prin ajutorul acordat oamenilor in rezolvarea problemelor legate de situatia lor sociala sau de viata personala.

Psihologul este acel specialist care realizeaza consilierea psihologica a acestor copii, sprijinindu-i sa-si  depaseasca traumele din punct de vedere psihologic. Asa cum atunci cand avem o problema cu trupul, mergem la doctor pentru a remedia situatia, tot asa, atunci cand avem o problema cu sufletul, trebuie sa mergem la psiholog. Daca o sa lasam „ microbul” acolo, el o sa creasca, si o sa creasca, si o sa sape in sufletul nostru pana cand o sa inceapa sa atace si sa distruga partile sanatoase din suflet.

Consilierea si psihoterapia sunt interventii de scurta sau de lunga durata care au urmatoarele scopuri:
- prevenirea sau remiterea unor tulburari psihice, emotioanale, psihosomatice sau dezadaptative;
- sustinerea clientului in timpul procesului;
- ghidarea individului catre gasirea unei rezolvari propice pentru situatia in care se afla;
- implementarea strategiilor invatate in viata de zi cu zi pentru a face fata unor probleme personale sau relationale care pot avea efecte in viata familiala, familiala si profesionala.

Rolul psihologului este de a ajuta clientul sa isi descopere resursele care ii permit sa isi rezolve problema prin forte proprii.


Aceste doua categorii de specialisti, lucrand impreuna si, daca este necesar, implicand si alte categorii de specialisti, pot sprijini copilul aflat in situatie de abuz, trafic, neglijenta, folosit in cersetorie etc, sa poata depasi situatia traumatica, astfel incat sa poata deveni un adult capabil si responsabil. Este datoria in primul rand a parintilor sa faca acest pas pentru proprii copii, de a apela la specialisti, iar daca acestia nu sunt constienti de raul pe care il fac propriului copil, datoria vecinilor, prietenilor, cunoscutilor etc. de a sprijini acel copil.Categorie: Fişierele mele | Adăugat de: Gina
Vizualizări: 212 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0